19 Kasım 2008 Çarşamba

Aslanlar Köyü Molası



İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa'nın Aslanlar Köyü Molası

Cumhuriyetin ilk yıllarıdır ve yurt genelinde okuma - yazma seferberliği başlatılmıştır. Kampanyanın sloganı 'her köye bir okul' olarak belirlenmiş. 1932 yılında Ödemiş - Gölcük Yaylası'na yol yapım çalışmalarını denetlemek için İzmir'den yola çıkan Vali Kazım Dirik Paşa, Aslanlar Köyü 'Naylon Kahvehane' (asfaltın kenarında bulunur ve o zamanlar yaınından dere akarmış) de mola verir. Aslında Paşa birazda hemşehrileriyle (kendisi Manastır 1880 doğumludur) hasret gidermek istemiştir. Paşaya dereye bırakılan testilere çalınmış, buz gibi ayran ikram edilir.
Bu arada Aslanlar Köylüleri Vali Kazım Dirik Paşa'dan köyleri için bir okul ister. Paşa bu isteğe çok sevinir. Zira "Her Köye Bir Okul" (bu paşanın kendisinin İzmirde başlattığı bir uygulamadır. Asıl ulusal kampanya 1948 yılında aynı isimle başlatılır) fikriyle hareket eden paşa buna çok sevinir. Aslanlarlılara şöyle der;
- "Bir şartla olur! Malzemeler bizden okulu yapmak sizden"
- "Olur Paşam" der köylüler.
- "O zaman biz valilikten size malzeme gönderelim. 10 güne malzemeler gelir. Ben 3 ay sonra Ödemiş'e yine gideceğim. Buraya uğrarım. O zamana kadar en azından temeli atmış olun!"
Aradan 3-4 ay geçer. İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa tekrar Ödemişe yola çıkar ve Aslanlar Köyü'ne uğrar. Fakat bırakın okulun temelini, gönderilen malzemeler bile yoktur ortada. Muhtar mahcup şekilde,
- "Paşam tam tütün zamanıdır. Köylüler kendi işlerinden imeceye katılamadı. Malzemelerde geceleri alınmış"
Kazım Dirik Paşa bu işe çok kızar. Durumu hemşehrilerine yakıştıramaz ama Aslanlar Köyü'nün mübadelede gelenlerin ilk sığındıkları yer, onlara kucak açan merkez olduğunuda bilmektedir. Daha ilginç olan köylülerin en çok övündükleri şeyin, Selanik'te de aynı ismi taşıyan köylerinin "Aslanlar" olan adı olduğunu bilmektedir. Aslanlar Köylülerini okul yapımı için harekete geçirmenin bir yolunu bulur ve onları can damarından vuran şu sözleri söyler,
- "Eğitim yılının açılmasına 1 ay var. Tepeköy (Torbalı)'e geleceğim. Burayada uğrayıp, teftiş edeceğim. Eğer okulun temelini gene göremezsem. Köyünüzün ismini 'KEDİLER' diye değiştireceğim."
Kazım Dirik Paşa dediğini yapar ve takriben 1.5 ay sonra Aslanlar Köyü'ne yine gelir. Okul temelini görmemekten korkan Vali, birde ne görsün! Aslanlar Köylüleri okulu bitirmiş. Hemde zamanın şartlarında çok güzel ve büyük bir okul. İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa'nın öngörüsü ve tehdidi tutumuştur. Köylerinin ismine önem veren Aslanlarlılar, değiştirmesinden korkarak, imece usülü kısa sürede okulu tamamlamışlar. Vali Paşa'nın keyfine diyecek yoktur. Ayranlar gelir, kuzular kesilir, bazı köy kadınları Paşa'ya Mekodonya'ya özgü yemekleden Karabulamaç, Kestirmeli, Akıtma yapar getirir.
Paşa'nın neşesinden ve samimi duruşundan cesaret alan bir Aslanlar Köylü yanına yaklaşarak bir ricada bulunur,
- "Paşam, bende çadırda yaşarım. Erkek evladımda yok. Kendim hastayım. Şu köylülere söylesende ben garibede bir yapsalar"
İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa bu köylüye öyle bir cevap verirki, onun güzel bir vecibesi olarak, kendinden sonra İzmir Valiliği (eski bina) duvarına yazılır. Paşanın Aslanlar Köyünde bir köylüye söylediği ünlü söz Şudur;
"Efendi, DEVLET İŞLERİ SANA, BANA OLURSA LAF, UMUMA OLURSA HAYIRLI OLUR"

Cenk SARIGÖL
NOT: Bu olayı köyümüz yaşlılarından Rasim Şekeroğlu, Recep Karagöz (Allah Uzun ömür versin) ve Ahmet Toptop ile Ali Ulaş'tan (Allah Rahmet eylesin) ayrı ayrı dinlemiştim. Daha sonra üniversite yıllarında tanıştığım. Merhum Alparslan Türkeş'in yakın dostu, zamanın gözde gazetecilerinden, HürEfe Gazetesinin ve matbaasının sahibi rahmetli Şeref Üsküp'ten ayrıntılı şekilde dinledim. Hatta Şeref Üsküp, Aslanlar Köyü ile ilgili bu olayı "Egede İlginç Olaylar" ismiyle bastığı kitaba 2.5 sayfa olarak, almıştır.

2 yorum:

  1. abicim çok teşekkür ederim bu güzel ve açıklayıcı bilgi için. böylece okulumuzun nasıl kurulduğunu eğlenerek, öğrendik. emeğine sağlık. o "egede ilginç olaylar" kitabını nereden bulabilirm?

    YanıtlaSil
  2. dedeminde ismi geçi,yormuş en altta Ali Ulaş yeni farkettim.

    YanıtlaSil

hakaret, küfür, aşağılama içermeyen yorum yazacağız.