14 Kasım 2008 Cuma

Bize Değil

Bize Değil

İzmir - Torbalı'ya bağlı SAĞLIK Köyü vardır. Eski adı "Cellat"ı muhtemelen bu ismi, yaslandığı ve tepesindeki "Keçi Kalesi" ile ünlü "Cellat Dağı"ndan almıştır. Torbalılı cigara tiryakilerinin en çok yaptığı esprilerden birisi bu Sağlık Köyü ismiyle ilgilidir.

Rivayet odur ki bu köye ismini Gazi Mustafa Kemal Atatürk vermiştir. Osmanlının ilk demiryolu olan İzmir - Aydın Demiryolu'nunun Sağlık Köyünde de bir istasyonu vardır. Uluğ Önder Trenle yaptığı bir yurt gezisinde Cellat İstasyonu’nda (Sağlık Köyü) durmuş. Bir kahve içimi.. Köyün adını sormuş önce. “Cellat” demişler. Atatürk bu adı beğenmemiş. “Sağlık” olsun demiş. Köyün ismi bundan sonra Cellat değil Sağlık Köyü olmuş... Bir kahve içimi oturduğu istasyonda Sağlık Köyünün adını ve o zamanlar bataklık olan önündeki ovayı kanallar açtırarak, tarıma kazandırarak, ekonomik durumunuda değiştirmiştir.

Torbalılı ciğara tiryakilerinin esprisi ise şudur;
Tiryakinin çok cigara içmesinden yakınan, onun sıhhatini düşünen, bu kötü alışkanlıktan kurtulmasını arzulayanlar genelde şunları söyler ve Torbalılardan şu cevapları alırlar;

"İçme şu sigarayı! bak sağlığa çok zararlı..."
- "Tamam işte Sağlığa (Sağlık Köyü) zararlı, Tepeköy'e değil!"

"Şu cigara alışkanlığın sağlığına zarar veriyor"
- "Bana ne veriyorsa ki? benim Sağlık'ta yarım dönün tarlam mı var?"

"Ya niye içiyosun bu sigarayı? Sağlık elden gidiyor, hiç düşünmüyormusun?"
- "Nasıl elden gidiyor? Sağlığa Yunan mı dayanmış?" vb.

Cenk SARIGÖL


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

hakaret, küfür, aşağılama içermeyen yorum yazacağız.